Wat kan ik als DOULA voor jou/jullie betekenen?

Wie ben ik en wat heb ik te bieden?

Mijn naam is Jetty Kuiper; ik woon in Apeldoorn, ben getrouwd met Ton en heb een eigen bedrijf.
Ik heb zelf drie kinderen gebaard, maar ook miskramen gehad. Ik heb verschillende bevallingen van anderen meegemaakt, waaronder ook ziekenhuisbevallingen, waarbij hulpmiddelen nodig waren. In mijn onderwijsbaan heb ik gewerkt met mensen met een andere culturele achtergrond; ik heb redelijk wat kennis van gebruiken en rituelen rond zwangerschap en geboorte in niet-westerse culturen. Ook spreek ik Engels. Als ritueelbegeleider kan ik meedenken/meehelpen met een geboorteviering. Verder kan ik een mooi geboorteboek aanbieden met foto's, teksten, gedichtjes etc. Een waardevol bezit!

Als je mij inhuurt als doula zal ik, meestal nadat je mij -telefonisch of per mail- benaderd hebt, op bezoek komen. In dat eerste gesprek leg ik uit wat je/jullie kunt verwachten tijdens de geboorte; evt. kan dat ondersteund worden met literatuur of videomateriaal. Wellicht maken we dan al een start met het geboorteplan; aan de orde komen daarin o.a. het omgaan met pijn, evt. aanwezigen, hulpmiddelen, de wijze van bevallen.

We maken een vervolgafspraak en in dat tweede gesprek komen de wensen naar voren t.a.v. de bevalling, zoals beschreven in het geboorteplan. Ook laat ik dan desgewenst al wat massage-mogelijkheden zien. Mocht je de baby straks willen dragen in een doek, dan is de aanschaf van een goede kwaliteit draagdoek (bv. via http://www.draagdoek.nl/) nu al te overwegen. Daarmee kun je je namelijk ook heerlijk laten masseren.

Voor de bevalling sta ik 2 weken voor en 2 weken na de uitgerekende datum voor jou stand-by. Ik ga er daarbij van uit dat de a.s. moeder me in een vroeg stadium laat weten dat de bevalling in gang gezet lijkt te zijn. Ik heb natuurlijk ook even tijd nodig om het een en ander te organiseren. Ik werk met een back-up-doula, mocht het onverhoopt zo zijn dat ik niet bij de bevalling kan zijn.

Tijdens de bevalling zoek ik met de vrouw en haar evt. partner naar die ondersteuning die op dat moment gewenst is. Dat kan zijn:
  • ademhalingstechnieken verbeteren
  • bemoedigen en geruststellen op die momenten dat je dit nodig hebt
  • een massage geven
  • iets te eten/drinken aanbieden
  • adviezen geven om de weeën wat beter op te kunnen vangen, meer te ontspannen etc.
Ik ben er voor jou en je evt. partner en houd me zoveel mogelijk afzijdig als het allemaal goed blijft gaan. Niet alles zal ik zelf doen; als er een partner is, zal ik die er volop bij betrekken en bv. een massage-techniek voordoen. Ook voor een partner is de geboorte een spannende ervaring; sommigen zouden het kind liever zelf baren dan er naast te staan en niet te weten hoe te kunnen helpen. Ook voor hem/haar kan het heel ondersteunend zijn dat er nog iemand, met ervaring, in de buurt is.

Als je alleenstaand bent, kan ik desgewenst de eerste nacht bij je blijven. Dan zit je vaak vol emoties en hormonen en dan is het prettig als er iemand bij je is. Ook kan ik zonodig de aangifte van de kleine bij de burgerlijke stand verzorgen.

Hoewel een doula het geboorteproces positief kan beïnvloeden, kan niemand je garanderen dat het verloopt zoals je hoopt. Soms eindigt een thuisbevalling toch in het ziekenhuis. Als doula ga ik dan mee en ik zal daar, als dat nodig is, jouw wensen verwoorden zoals je die in het geboorteplan geformuleerd hebt; uiteraard binnen de marges van de mogelijkheden. Overigens kan een doula ook gevraagd worden voor een vooraf geplande (poliklinische) ziekenhuisbevalling, voor de permanente aanwezigheid. Dit kan het verpleegkundig personeel niet altijd bieden qua tijdsinvestering.

Geboorteverslag:Tijdens de bevalling kan ik op jouw verzoek een verslagje maken. Ook een uitgebreid geboorteboek, compleet met een fotoserie, behoort tot de mogelijkheden. Als er behoefte bestaat aan extra begeleiding tijdens de kraamperiode of in de maanden erna, dan is ook dat bespreekbaar.

Welkom baby!
Vanuit mijn werkzaamheden als ritueelbegeleider is het ook mogelijk om invulling te geven aan bv. een geboortefeest. Om te vieren dat dit kindje is geboren, kiezen steeds meer ouders voor een (ritueel) moment waarop familie en vrienden het nieuwe leven welkom heten. Ondersteund door muziek, mooie teksten, rituelen etc. kan dit een bijzondere gebeurtenis worden, waar gezamenlijk de invulling voor gezocht wordt.