Trainingen en workshops


Op maat: de GEBOORTECURSUS.
In deze informatieve en veelzijdige cursus maak je kennis met ontspannings- en ademhalingstechnieken, die je vervolgens thuis kunt oefenen. De partners of iemand anders die jij bij de bevalling wilt leren we ook wat ondersteunende massages. Thuis bevallen of in het ziekenhuis, het bevallingsproces, borst of fles.... veel komt aan bod.

Ook het uitwisselen van je ervaringen en het stellen van je vragen is een belangrijk onderdeel. Je wensen vertaal je in een geboorteplan of bevalplan en je kunt als je daar behoefte aan hebt zelfs gebruik maken van doula-ondersteuning tegen een sterk gereduceerd tarief.

Meer informatie is te vinden op http://www.geboortecursus.nl/.
Neem gerust contact op als je nadere informatie wilt!
GEBOORTEPLAN.
Het is ook mogelijk om een apart gesprek te plannen waarin je een geboorteplan opstelt. Een geboorteplan is een document waarin je aangeeft wat je wensen zijn ten aanzien van de bevalling. Het kan gebeuren dat je wensen ondergeschikt raken door de werkelijkheid. Zo kun je nadrukkelijk de wens hebben om thuis te bevallen, maar als er gevaar dreigt voor jou of je kindje ga je naar het ziekenhuis. Maar veel zaken kun je wel op schrift stellen. Dat is handig voor de mensen die je begeleiden tijdens de bevalling. Voor jezelf is het een uitstekende manier op je voor te bereiden en je vragen te stellen. Voor de workhop "geboorteplan schrijven" is het niet nodig dat je ook gebruik maakt van doula-begeleiding. Het kan individueel of in kleine groepjes.
VOORLICHTING. Ik geef ook voorlichtingsavonden over het doula-werk. Dat kan zijn voor opleidingsinstituten, maar ook voor ziekenhuispersoneel of verloskundigen. Ik verzorg lessen over het doulawerk en "stille baby's" voor o.a. het ROC (cursus voor kraamverzorgenden) en de Opleiding voor Doula's in Utrecht (http://www.doulaopleiding.nl/)
TRAININGEN VOOR SPECIFIEKE DOELGROEPEN. Voor (jonge) zwangeren of andere specifieke doelgroepen kan ik een trainingsprogramma opstellen gericht op zwangerschapsbegeleiding en voorbereiding op de bevalling. Ook opvoedingsondersteuning kan een belangrijk onderwerp zijn. Je kunt daarbij denken aan onderwerpen als huilgedrag, inbakeren, borstvoeding, babymassage, hechting etc. Vanaf 2010 wordt de Geboortecursus op verschillende momenten in het jaar in opdracht van de gemeente Apeldoorn gegeven aan jonge moeders.